Aмортисьори

Една от основните задачи на амортисьорите е да задържат гумите на автомобила във всеки един момент на земята, така че да е възможно постоянно управление и прилагането на спирачки докато шофирате. Без този контакт с пътя има реална опастност да загубите контрол над превозното средство. Амортисьорите следователно са една от най-важните части на автомобила що се отнася до безопасността.

 

Износване на амортисьорите

Продължителния период на употреба, натоварената употреба, мръсотията, корозията от солта и водата по пътя могат да повлияят на правилната функция на амортисьорите. Взависимост от условията на шофиране, амортисьорите обикновено не могат да функционират на 100% след 60-80 000 км. Това означава че автомобилите, които са изминали над 100 000 км или са на възраст повече от 5 години имат дефектирали амортисьори.

 

Амортисьорите и безопастността на пътя

Износените амортисьори водят до удължаване на спирачния път в сравнение с автомобил с работещи амортисьори с 2-3 метра при скорост от 80 км/ч. Това се наблюдава също и когато амортисьорите показват признаци на стареене и стават нестабилни. Тестовете проведени с амортисьори, които са запазили само половината от тяхната активност показват, че гумите губят контакт с пътя при опасни завои и неравни пътища.

 

Амортисьорите и електронното оборудване на автомобила

Лошите амортисьори намаляват ефекта от модерните електронни системи за контрол на движението като ABS и ASR или системата за електронен контрол на стабилността (ESP). Когато при движение по неравен път със скорост от 80 км/ч се приложи спирачно усилие, спирачния път нараства с около 5 метра при превозни средства с ABS и дефектирали амортисьори в сравнение с превозни средства без ABS и с дефектирали амортисьори, това означава че спирачния път става с 14% по дълъг.

 

Бърз преглед на амортисьорите

С оглед на сигурността и безопастността на пътя е особено важно да се правят редовни проверки на амортисьорите. Ето някои от задължителните неща, които трябва да се имат предвид:

  • Дали автомобилът е изминал повече от 80 000 км без да е направен тест на амортисьорите;
  • Накланя ли се колата напред в опасни завои;
  • Има ли износени участъци по профила на гумите и износват ли се гумите като цяло сравнително бързо;
  • Дали волана на автомобила рита или колата се държи нестабилно при шофиране;
  • Реагира ли колата остро на неравностите по пътя, решетките за оттичане на вода и капаците на шахти;
  • Дали буталото на амортисьора не е покрито с масло;
  • Дали буталото показва признаци на набраздяване или се наблюдават канали по неговата повърхност;

Ако сте отговорили с "да" на повече от един от въпросите, то ви препоръчваме незабавен тест на амортисьорите ви.